Våra Bin

För några år sedan gick vi en biodlarkurs i Tomelillaortens biodlarförening, och när våren kom skaffade vi våra två första bisamhällen från ”Bi-Olle” i Sjöbo. Allt var frid och fröjd tills vi skulle öppna kuporna för första gången, då vi insåg att vi inte hade en aning om hur vi egentligen skulle hantera bina. Som tur var hittade vi en ypperlig mentor i Ingvar Persson, som är delägare i Krageholmshonung och andra generationens biodlare. Med sin stora kunskap och erfarenhet och inte minst tålamod, har han varit ett ovärderligt stöd för oss, och räddat våra bin undan många nybörjarmisstag. För att klara av sina första bin så är det en enorm fördel att ha hjälp av erfarna biodlare och kunna fråga om allt som man undrar över!

Men oavsett hur bra hjälp man har, så är livet som biodlare inte alltid lätt. Sjukdomar, kvalster, möss, bekämpningsmedel och väder och vind kan utrota ett samhälle. Genom åren har antalet bikupor varierat mellan två och fem, trots att vi försökt lägga på ett nytt samhälle varje år. År 2017 är vi tillbaks på ruta ett med två samhällen, så nu får vi börja med avläggare igen!

Trots problemen med samhällen som dör, drottningar som slutar lägga ägg och samhällen som blir ilskna, så är det ett sant nöje att arbeta med bina och man känner en glädje när man ser dem besöka blommor i trädgården! Att de sedan producerar en hel del honung är ju en bonus.

Den honung som våra bin producerar slungas på gården och säljs i vår butik. Den tidiga rapsblomningen ger en ljus, ganska hård honung. Den honung som slungas i augusti är mörkare och lösare, och kommer från blommorna i närliggande trädgårdar (bland annat Österlenkryddor finns inom binas flygradie).

Hur mycket honung som vi har till salu påverkas av tillgången på blommor, hur många samhällen vi har, hur starka de är och på vädret.

.bin