Gutefåren

År 2010 köpte vi våra första gutefår från Anders Larsson i Lund. Han hade då en stor genbanksbesättning men hade bestämt sig för att avveckla verksamheten. Vi köpte sex tackor och en bagge.

Att det blev just gutefår beror på att vi gärna ville ha en gammal lantras, att de är kända för att vara duktiga betesdjur (äter björnlokor), fäller sin ull själv under sommaren och att både baggar och tackor har horn. Ypperliga handtag när man behöver hålla dem! Med tiden har det visat sig att de även är intelligenta, sociala, friska och tåliga djur, samt duktiga mödrar som tar väl hand om sina lamm.

Hos oss går tackorna och baggen tillsammans året runt. De har tillgång till en ligghall, men går helst ute i nästan alla väder. I slutet av mars kommer de första lammen, och i början av maj har tackorna vanligtvis lammat klart. I samband med lamningarna stängs tackorna in 1-2 dagar tillsammans med sina lamm, så att vi kan se att de mår bra och att allt verkar fungera.

Under sommaren ser fåren till att våra betesmarker vid Nybro-ån hålls fina, samtidigt som lammen växer och blir stora. I första hand försöker vi sälja lammen till andra avels-besättningar, men går inte detta så slaktas de på Appeltorps Lamm & Vilt i oktober-november. En del av skinnen skickas sedan till Tranås för vidare beredning, och dessa säljer vi i butiken.

 

Får